Nieuwe coördinator

Al enige tijd geleden heeft Mark aangegeven per 1 januari te stoppen als coördinator van het Eetcafe. Mark heeft zo’n 13 jaar lang tijd, energie en toewijding aan de bezoekers en vrijwilligers van het Eetcafe gegeven. We zijn heel dankbaar voor al zijn trouwe inzet en betrokkenheid, en hebben veel waardering voor de manier waarop Mark het Eetcafe mede heeft vormgegeven, optimistisch, trouw en toegankelijk. We vinden het erg jammer dat we niet uitgebreid en met zijn allen afscheid kunnen nemen, maar de kleine setting van ‘onderweg’ en bij de Soepbus is ook heel waardevol gebleken.

 

In de afgelopen tijd hebben we links en rechts gezocht naar een nieuwe coördinator, en net toen het echt spannend begon te worden meldde Mirjam zich bij ons. Mirjam heeft de afgelopen weken met Mark meegelopen, en we zijn blij en dankbaar dat zij zijn taken over wil nemen. We wensen Mirjam een hele mooie tijd bij het Eetcafe en fijn Hester dat je daarin wilt ondersteunen! Vanaf 1 januari is Mirjam bereikbaar via de mail eetcafe@erishoopzwolle.nl.

 

In het volgende bericht stelt Mirjam zich voor:

Graag stel ik me voor omdat ik vanaf januari (samen met Hester) het coördinatorschap van Mark hoop over te gaan nemen. Dit weet ik zelf ook pas sinds een week, maar ik heb al een hele mooie indruk mogen krijgen van al het werk dat door veel mensen al jaren wordt verzet. Wat is er veel betrokkenheid en inzet vanuit een groot hart voor de mensen aan wie wordt uitgedeeld!

Mijn naam is Mirjam Velema, ik ben 38 jaar en samen met mijn man Anne en onze 5 kinderen (leeftijd 2-10 jaar) woon ik in Zwolle (zuid). Van oorsprong ben ik verpleegkundige en heb ik veel met kinderen, jongeren en hun ouders gewerkt. Toen ons 4e kindje geboren werd, ben ik gestopt met mijn baan om de focus op thuis te kunnen hebben. Maar na een tijdje wilde ik ook wel graag wat doen naast het gezin en zo ben ik bij Stichting Present als vrijwilliger aan de slag gegaan. Hier houd ik me bezig met het traject ‘Buurten met Boodschappen’.
De nood in de wereld is zo aanwezig. Heel graag wilde ik ook nog wat anders gaan doen om hoop te brengen. Dit vind ik heel mooi samen komen in het (Er is hoop!) Eetcafé. We mogen een goede maaltijd geven, maar ook geestelijk voedsel brengen en Zijn liefde uitdelen. Ik zie ernaar uit om daar samen met jullie aan bij te dragen!
Graag tot ziens op één van de woensdagavonden.

Mirjam Velema

Mirjam Velema

 

 


100 herinneringen

Aanstaande woensdag 15 december neem ik afscheid van de bezoekers van Er is Hoop Eetcafé. Dat doe ik door 100 herinneringen aan het Eetcafé terug te geven. Ik zou het mooi vinden om jullie ook op één van de locaties in de stad te ontmoeten.

 

hart EiH

 

  • 17:30 uur Kamperpoortenbrug, t.o. ingang parkeergarage MediaMarkt
  • 18:00 uur Parkeerplaats Jumbo aan de Bachlaan/Telemannstraat in Holterbroek
  • 18:30 uur Floresstraat in Dieze, bij Cycloon Post Zwolle
  • 19:00 uur Turfmarkt, voor de Oosterkerk
  • 19:30 uur Parkeerplaats Winkelcentrum Zwolle-zuid, Van der Capellenstraat t.o. Expert

 

Hartelijke groet,

 

Mark Groothuis

Coördinator Eetcafé / bestuurslid stichting Er is Hoop Zwolle


Mark bedankt!

afscheid mark petra

Op woensdag 10 november 2021 heeft het bestuur van de stichting “Er is Hoop Zwolle” afscheid genomen van  bestuurslid en eetcafe coördinator Mark Groothuis. Van Petra, voorzitter van de Stichting Er is Hoop, ontving hij een mooi boeket bloemen.  Naar de medewerkers en gasten van het eetcafe toe, was Mark het gezicht van de stichting.    Hij  heeft zich vele jaren , al vanaf 2012,  met passie,  enthousiasme en bewogenheid  ingezet voor  de stichting en het Eetcafé in het bijzonder.

We vinden het dan ook  jammer dat Mark terugtreed maar respecteren uiteraard zijn beslissing.

Mark nogmaals hartelijke dank vanuit het bestuur voor je tomeloze inzet!

afscheid makr


Een glimp van de nieuwe keuken

Sinds begin oktober maakt het kookteam iedere woensdag gebruik van de nieuwe WRZV-locatie. We hebben beschikking over een prachtige keuken en de kokers zijn er erg blij mee. Het is prachtig geworden:

keuken

Door corona is het helaas dit jaar nog steeds niet mogelijk om de maaltijd en overdenking in het restaurant te houden.  We onderzoeken of we volgend jaar, verantwoord,  in het nieuwe restaurant van de WRZV kunnen zijn. Zodra we nieuws hierover hebben  zullen we dit bekend maken.


Kei

Graag deel ik met jullie de waardering die we als Er is Hoop Eetcafé de afgelopen week hebben ontvangen: de Zwolse Kei. Het was woensdag voor Dikkie en mij een grote verrassing.

Zie onderstaande links:
• Interview met Dikkie in de Swollenaer
• Interview met mij door RTV Focus Zwolle

Hem zij dank! Alle eer aan Jezus.

Mark

 

 

https://www.deswollenaer.nl/nieuws/algemeen/246059/eetcafe-er-is-hoop-ontvangt-aanmoedigingsprijs-de-kei

Zwolse Kei uitgereikt aan Er is hoop Eetcafé – RTV Focus (rtvfocuszwolle.nl)

 

 


Nieuwe WRZV- accommodatie!

In september hopen we een nieuwe start te maken in de nieuwe WRZV-accommodatie, op bedrijventerrein Voorsterpoort aan de Grote Poort.
Wanneer precies in september is nog even onzeker. Dit heeft onder andere te maken met de definitieve oplevering van het gebouw en de inrichting, maar ook van de ontwikkelingen rondom (de varianten van) het coronavirus. Vooralsnog richten we ons op woensdag 1 september.

wrzv
(foto genomen door Jaap op 17 juni)

hieronder de nieuwe locatie hemelsbreed maar paar 100 meter :)
locatie wrzv


Update voorjaar 2021

Beste medewerker van het Eetcafé,

Inmiddels is er een jaar voorbij sinds we voor het laatst Eetcafé in de WRZV-hallen hebben gehad. In een jaar tijd hebben we ruim 3.000 maaltijden verstrekt en evenveel mooie bemoedigende kaartjes. Het wordt door onze bezoekers enorm gewaardeerd en de sfeer bij de Soepbus is erg goed.

In januari 2021 was het bezoekersaantal aan paar weken achtereen rond 35-40 personen. Daarna is het weer toegenomen en verstrekken we weer wekelijks maximaal 60 maaltijden. We zien verschillende nieuwe bezoekers, met name bij de eerste stopplaats bij de Mediamarkt in de binnenstad. Naast de mooie kaarten van Hennie hebben we ondertussen ook 2 vlogs op onze website geplaatst. De laatste van Jaap over Pasen. We verwijzen onze bezoekers hier ook naar.

Soep, sores en soelaas
Een paar weken terug mochten we meewerken aan de opnames voor de serie Soep, sores en soelaas van de EO en het Leger des Heils. Vandaag was de uitzending, met een paar mooie beelden en interviews met bekenden. Gemist? Op de site van NPO-Start is deze terug te zien. Zeer de moeite waard!

https://www.npostart.nl/soep-sores-en-soelaas/22-03-2021/VPWON_1330145

Nog geen versoepelingen
Voorlopig zullen er nog geen versoepelingen van de maatregelen komen. Tot en met 2 juni hebben we het rooster van het kookteam en de chauffeurs/bijrijders van de Soepbus weer rond. Vind je het leuk om ook te helpen, heb je ideeën voor iets aanvullends? Neem gerust contact met me op om hier invulling aan te geven.

Groet Mark


Pasen

Paasfeest 2021           Er is Hoop      Markus 16: 1 – 8

 

Wat moet je eigenlijk met het Paasfeest?
Waarom zou je het Paasfeest vieren?
Door corona kunnen we eigenlijk helemaal geen feest vieren.
We moeten afstand houden, we mogen niet in groepen bij elkaar komen.
We kunnen niet zingen.

 

Veel mensen zijn eenzaam.
Opa’s en oma’s zien hun kleinkinderen weinig.
Bedrijven dreigen failliet te gaan.
Jongeren hebben bijna gaan toekomst.
Wat valt er te vieren?

 

Waarom toch Pasen?
Het Paasverhaal is begonnen in Jeruzalem.
Ruim 2000 jaar geleden.
Eigenlijk viel toen ook niet zo veel te vieren.
Het land Israël was bezet door de Romeinen.
En toen men het joodse Pascha wilde vieren was er gedoe met Jezus.

De joodse leiders hadden een hekel aan Jezus. Jezus kreeg te veel aandacht, omdat Hij zoveel wonderen deed.
Daarom hebben de Joden Hem met toestemming van de Romeinse stadhouder Pilatus laten kruisigen.
De familie en vrienden van Jezus hebben machteloos staan kijken hoe Jezus werd bespot, en
hoe hij tenslotte stierf aan het kruis. Waarom is Jezus onschuldig ter dood veroordeeld? Het bijzondere is dat hij zo onze straf heeft gedragen en ons met God heeft verzoend.
Door het geloof in Jezus ga je begrijpen dat Hij daar in onze plaats heeft gehangen.
Maar voor de familie en vrienden van Jezus was het geen feest, geen Paasfeest. Het was een dag van rouw.
Jezus is ’s avonds door zijn vrienden begraven.
Enkele vrouwen hebben gezien waar Hij begraven is.
Ze wilden zijn lichaam nog verzorgen met zalf, maar het was te laat, omdat de sabbat, de rustdag begon.
Op de zondagmorgen, na de sabbat, gaan 3 vrouwen naar het graf waar Jezus ligt. Ze willen zijn lichaam balsemen, zodat het langer gaaf blijft.
Als ze bijna bij het graf komen, vragen ze zich af hoe ze de zware steen voor het graf kunnen wegkrijgen. Ze hadden eigenlijk een paar sterke mannen moeten meenemen.

Maar als ze naar het graf kijken, zien ze dat de steen al weggerold is.
Daar schrikken ze van. Wat is hier gebeurd?
Snel lopen ze naar het graf, ze kijken naar binnen en zien daar een jonge man in witte kleren. Het is een engel. Ze schrikken nog meer.
Maar de engel zegt: ‘Wees niet bang. Jullie zoeken Jezus, de gekruisigde, Hij is hier niet, Hij opgewekt. Hij leeft. Kijk maar, de plek waar Hij heeft gelegen is leeg.
Ga maar terug en vertel tegen zijn discipelen dat Hij is opgestaan uit de dood.
Maar de vrouwen zijn nog steeds bang.
Ze gaan naar de discipelen en vertellen dat ze naar het graf zijn geweest en dat het graf leeg is. En dat er een engel in het graf zat.
Maar de discipelen geloven het niet.
Ze vinden het vrouwenpraat.

Pas aan het eind van de dag, als Jezus zich aan meerdere mensen heeft laten zien, beginnen ze het een beetje te geloven.
Die eerste Paasdag was een wonderlijke, verwarrende dag.
Niet echt een feestdag.
De discipelen en de vrouwen wisten er geen raad mee.

Toch is de opstanding van Jezus van levensbelang.

Jezus heeft de dood overwonnen.
Er is toekomst.
Eeuwig leven, na de dood begint het echte leven zonder oorlog, zonder armoede, ziekte of dood.

Daarom vieren we Pasen.
Hoe het leven vandaag ook is, hoe moeilijk, hoe zwaar.
Ik denk ook aan onze broeders en zusters in landen waar ze vervolgd worden, waar ze niet mogen samenkomen. Ook zij vieren onder moeilijke omstandigheden het Paasfeest.
Pasen is het feest van bevrijding uit de macht van het kwaad.
Voor mensen die opgesloten zijn door corona geeft Jezus vrijheid.
Er is hoop, er is licht aan het eind van de tunnel, er is toekomst.
Daarom kunnen we ook in coronatijd zingen.

Een heerlijk morgenlicht breekt aan,

De Zoon van God is opgestaan!


Interview met Mark

 

Hoe het Eetcafé creatieve wegen vindt in de coronacrisis

December 2020

 Het Eetcafé is al 25 jaar een begrip in Zwolle. Het is een vrijwilligersinitiatief vanuit verschillende kerken om eten te koken en te serveren voor Zwollenaren met diverse achtergronden. Iedere woensdag stond in de WRZV hallen een maaltijd voor hen klaar. Hoe staat het met het Eetcafé in coronatijden? We vragen het aan coördinator Mark Groothuis.

 

Mark, wat is er veranderd in het Eetcafé sinds de coronacrisis?

‘We mogen geen bezoekers meer ontvangen in de WRZV-hallen om elkaar te ontmoeten rond een maaltijd. We zijn dan met te veel mensen in een ruimte, we kunnen te weinig afstand houden en dat is niet toegestaan. Normaal gesproken eten we met 80 personen. Half maart kwamen we voor het laatst bij elkaar in de vertrouwde setting die al 25 jaar gebruikelijk is: elke woensdag in de Zwolse WRZV-hallen.’

Hoe hebben jullie daar een mouw aan gepast?

‘We hebben contact gezocht met de plaatselijke soepbus van het Leger des Heils. Die soepbus deelt op verschillende plekken soep uit aan mensen die veel op straat zijn. Het Leger des Heils stond meteen open voor een samenwerking. En ik ben blij dat we dankzij de soepbus een oplossing hebben. ’

 Uitdeelpunt Zwolle Zuid
‘Vanaf april wordt er weer wekelijks weer door onze vrijwilligersgroep gekookt in de keuken van de WRZV-hallen. Daar vullen ze bakjes met een gezonde maaltijd. Die bakjes worden uitgedeeld op vijf uitgiftepunten in de stad waar bezoekers van het Eetcafé naar toe komen. Ze krijgen dan een tasje met een warme maaltijd en een toetje. In het tasje voegen we een kaart toe met een bemoedigend woord. Soms is er tijd voor een kort praatje. Er is ook een uitdeel punt in Zwolle-Zuid, op de parkeerplaats van het winkelcentrum’

 

Weet je op die manier de bezoekers te bereiken dat normaal gesproken naar het Eetcafé kwam?

‘Wekelijks delen we zo’n zestig maaltijden uit aan vaste bezoekers van het Eetcafé en aan de vaste bezoekers van de soepbus. Grotendeels hebben we dezelfde bezoekers, maar we hebben ook nieuwe mensen ontmoet. Helaas missen we ook een aantal van onze trouwe bezoekers en weten we niet hoe het met ze gaat. Ik ben heel blij dat we op deze manier toch een mogelijkheid is om contact te houden.

We gaan nog steeds door met het bereiden van maaltijden aan inwoners van Zwolle die daar behoefte aan hebben. Het is een noodoplossing, maar wel eentje die geboren is uit een mooie samenwerking hier in Zwolle.’

 

Jullie doen hiermee wel minder een beroep doen op jullie trouwe vrijwilligersgroep die elke week paraat stond in de WRZV-hallen.

‘Klopt, we werken nu met kleine groepjes aan een ‘afhaal Eetcafé’. De ontmoeting met elkaar is helaas niet mogelijk en dat vinden we heel jammer. Voor veel van onze vrijwilligers is het ook balen. Het gezamenlijk koken, eten en schoonmaken wordt als gemis ervaren.’

‘We zouden dit jaar ons 25-jarig jubileum vieren als Er is Hoop Eetcafé, maar helaas gaat dat niet door. Niettemin is het prachtig om te zien hoe we als Eetcafé in samenwerking met het Leger des Heils onze taak kunnen blijven verrichten in Zwolle. En dat dankzij de financiële steun van verschillende kerken in onze stad en regio.

er