de burgermeester op bezoek

Zwolle – Burgemeester van Zwolle Peter Snijders en wethouder Gerdien Rots schoven deze week aan in eetcafé ‘Er is Hoop’ in de WRZV-hallen.

Wekelijks koken vrijwilligers hier voor ruim vijftig mensen een warme maaltijd. De bezoekers zijn Zwollenaren met een smalle beurs of inwoners die leven aan de rand van de samenleving. Burgemeester en wethouder mengden zich onder de bezoekers van het eetcafé en namen de tijd om naar de verhalen te luisteren.
burgermeester
“Ze hadden echte interesse in de bezoekers. De burgemeester was onder de indruk hoe betrokken dit publiek is bij de stad,” vertelt Petra Eikelboom, voorzitter van eetcafé ‘Er is Hoop’.

De organisatie van het wekelijkse eetcafé is in handen van een kleine vijftig vrijwilligers, die bij toerbeurt koken, eten opdienen en mensen gezelschap houden. “We willen graag een gezonde warme maaltijd en een luisterend oor bieden aan inwoners van Zwolle die dat zelf, om verschillende redenen, niet goed kunnen organiseren,” aldus Eikelboom. “Het eetcafé is voor hen een plek waar ze gewoon aan kunnen schuiven, hier hoeven ze even niets.”

Het bezoek van het gemeentebestuur is ook door de vrijwilligers zeer gewaardeerd, vertelt ze. “We vinden het fijn dat de gemeentelijke overheid aandacht heeft voor sociale Zwolse projecten als de onze, die al jarenlang buiten de schijnwerpers plaatsvinden.”


Aan tafel!!

Welkom  aan tafel, dat kunnen we weer op 6 april 2022!

Let op de tijden zijn een klein beetje gewijzigd ten opzicht van de oude WRZV locatie

Nieuwe planning:

17.00  Vanaf vijf uur kunnen de bezoekers komen (tot iets voor half 6 kunnen mensen koffie/thee/water aan de bar halen)

17.30 Iedereen aan tafel, gebed en start maaltijd na de maaltijd wordt het toetje  geserveerd

18.30 Overdenking en afsluiting

18.45 Mensen gaan richting huis

19.00 Moet de eetzaal echt leeg zijn (in verband met andere activiteiten op de woensdagavonden)

 

Nogmaals van harte welkom en tot ziens in de (nieuwe) WRZV: Grote Voort 4, 8041 AM Zwolle


Nieuwe coördinator

Al enige tijd geleden heeft Mark aangegeven per 1 januari te stoppen als coördinator van het Eetcafe. Mark heeft zo’n 13 jaar lang tijd, energie en toewijding aan de bezoekers en vrijwilligers van het Eetcafe gegeven. We zijn heel dankbaar voor al zijn trouwe inzet en betrokkenheid, en hebben veel waardering voor de manier waarop Mark het Eetcafe mede heeft vormgegeven, optimistisch, trouw en toegankelijk. We vinden het erg jammer dat we niet uitgebreid en met zijn allen afscheid kunnen nemen, maar de kleine setting van ‘onderweg’ en bij de Soepbus is ook heel waardevol gebleken.

 

In de afgelopen tijd hebben we links en rechts gezocht naar een nieuwe coördinator, en net toen het echt spannend begon te worden meldde Mirjam zich bij ons. Mirjam heeft de afgelopen weken met Mark meegelopen, en we zijn blij en dankbaar dat zij zijn taken over wil nemen. We wensen Mirjam een hele mooie tijd bij het Eetcafe en fijn Hester dat je daarin wilt ondersteunen! Vanaf 1 januari is Mirjam bereikbaar via de mail eetcafe@erishoopzwolle.nl.

 

In het volgende bericht stelt Mirjam zich voor:

Graag stel ik me voor omdat ik vanaf januari (samen met Hester) het coördinatorschap van Mark hoop over te gaan nemen. Dit weet ik zelf ook pas sinds een week, maar ik heb al een hele mooie indruk mogen krijgen van al het werk dat door veel mensen al jaren wordt verzet. Wat is er veel betrokkenheid en inzet vanuit een groot hart voor de mensen aan wie wordt uitgedeeld!

Mijn naam is Mirjam Velema, ik ben 38 jaar en samen met mijn man Anne en onze 5 kinderen (leeftijd 2-10 jaar) woon ik in Zwolle (zuid). Van oorsprong ben ik verpleegkundige en heb ik veel met kinderen, jongeren en hun ouders gewerkt. Toen ons 4e kindje geboren werd, ben ik gestopt met mijn baan om de focus op thuis te kunnen hebben. Maar na een tijdje wilde ik ook wel graag wat doen naast het gezin en zo ben ik bij Stichting Present als vrijwilliger aan de slag gegaan. Hier houd ik me bezig met het traject ‘Buurten met Boodschappen’.
De nood in de wereld is zo aanwezig. Heel graag wilde ik ook nog wat anders gaan doen om hoop te brengen. Dit vind ik heel mooi samen komen in het (Er is hoop!) Eetcafé. We mogen een goede maaltijd geven, maar ook geestelijk voedsel brengen en Zijn liefde uitdelen. Ik zie ernaar uit om daar samen met jullie aan bij te dragen!
Graag tot ziens op één van de woensdagavonden.

Mirjam Velema

Mirjam Velema

 

 


100 herinneringen

Aanstaande woensdag 15 december neem ik afscheid van de bezoekers van Er is Hoop Eetcafé. Dat doe ik door 100 herinneringen aan het Eetcafé terug te geven. Ik zou het mooi vinden om jullie ook op één van de locaties in de stad te ontmoeten.

 

hart EiH

 

  • 17:30 uur Kamperpoortenbrug, t.o. ingang parkeergarage MediaMarkt
  • 18:00 uur Parkeerplaats Jumbo aan de Bachlaan/Telemannstraat in Holterbroek
  • 18:30 uur Floresstraat in Dieze, bij Cycloon Post Zwolle
  • 19:00 uur Turfmarkt, voor de Oosterkerk
  • 19:30 uur Parkeerplaats Winkelcentrum Zwolle-zuid, Van der Capellenstraat t.o. Expert

 

Hartelijke groet,

 

Mark Groothuis

Coördinator Eetcafé / bestuurslid stichting Er is Hoop Zwolle


Mark bedankt!

afscheid mark petra

Op woensdag 10 november 2021 heeft het bestuur van de stichting “Er is Hoop Zwolle” afscheid genomen van  bestuurslid en eetcafe coördinator Mark Groothuis. Van Petra, voorzitter van de Stichting Er is Hoop, ontving hij een mooi boeket bloemen.  Naar de medewerkers en gasten van het eetcafe toe, was Mark het gezicht van de stichting.    Hij  heeft zich vele jaren , al vanaf 2012,  met passie,  enthousiasme en bewogenheid  ingezet voor  de stichting en het Eetcafé in het bijzonder.

We vinden het dan ook  jammer dat Mark terugtreed maar respecteren uiteraard zijn beslissing.

Mark nogmaals hartelijke dank vanuit het bestuur voor je tomeloze inzet!

afscheid makr


Een glimp van de nieuwe keuken

Sinds begin oktober maakt het kookteam iedere woensdag gebruik van de nieuwe WRZV-locatie. We hebben beschikking over een prachtige keuken en de kokers zijn er erg blij mee. Het is prachtig geworden:

keuken

Door corona is het helaas dit jaar nog steeds niet mogelijk om de maaltijd en overdenking in het restaurant te houden.  We onderzoeken of we volgend jaar, verantwoord,  in het nieuwe restaurant van de WRZV kunnen zijn. Zodra we nieuws hierover hebben  zullen we dit bekend maken.


Kei

Graag deel ik met jullie de waardering die we als Er is Hoop Eetcafé de afgelopen week hebben ontvangen: de Zwolse Kei. Het was woensdag voor Dikkie en mij een grote verrassing.

Zie onderstaande links:
• Interview met Dikkie in de Swollenaer
• Interview met mij door RTV Focus Zwolle

Hem zij dank! Alle eer aan Jezus.

Mark

 

 

https://www.deswollenaer.nl/nieuws/algemeen/246059/eetcafe-er-is-hoop-ontvangt-aanmoedigingsprijs-de-kei

Zwolse Kei uitgereikt aan Er is hoop Eetcafé – RTV Focus (rtvfocuszwolle.nl)

 

 


Nieuwe WRZV- accommodatie!

In september hopen we een nieuwe start te maken in de nieuwe WRZV-accommodatie, op bedrijventerrein Voorsterpoort aan de Grote Poort.
Wanneer precies in september is nog even onzeker. Dit heeft onder andere te maken met de definitieve oplevering van het gebouw en de inrichting, maar ook van de ontwikkelingen rondom (de varianten van) het coronavirus. Vooralsnog richten we ons op woensdag 1 september.

wrzv
(foto genomen door Jaap op 17 juni)

hieronder de nieuwe locatie hemelsbreed maar paar 100 meter :)
locatie wrzv


Update voorjaar 2021

Beste medewerker van het Eetcafé,

Inmiddels is er een jaar voorbij sinds we voor het laatst Eetcafé in de WRZV-hallen hebben gehad. In een jaar tijd hebben we ruim 3.000 maaltijden verstrekt en evenveel mooie bemoedigende kaartjes. Het wordt door onze bezoekers enorm gewaardeerd en de sfeer bij de Soepbus is erg goed.

In januari 2021 was het bezoekersaantal aan paar weken achtereen rond 35-40 personen. Daarna is het weer toegenomen en verstrekken we weer wekelijks maximaal 60 maaltijden. We zien verschillende nieuwe bezoekers, met name bij de eerste stopplaats bij de Mediamarkt in de binnenstad. Naast de mooie kaarten van Hennie hebben we ondertussen ook 2 vlogs op onze website geplaatst. De laatste van Jaap over Pasen. We verwijzen onze bezoekers hier ook naar.

Soep, sores en soelaas
Een paar weken terug mochten we meewerken aan de opnames voor de serie Soep, sores en soelaas van de EO en het Leger des Heils. Vandaag was de uitzending, met een paar mooie beelden en interviews met bekenden. Gemist? Op de site van NPO-Start is deze terug te zien. Zeer de moeite waard!

https://www.npostart.nl/soep-sores-en-soelaas/22-03-2021/VPWON_1330145

Nog geen versoepelingen
Voorlopig zullen er nog geen versoepelingen van de maatregelen komen. Tot en met 2 juni hebben we het rooster van het kookteam en de chauffeurs/bijrijders van de Soepbus weer rond. Vind je het leuk om ook te helpen, heb je ideeën voor iets aanvullends? Neem gerust contact met me op om hier invulling aan te geven.

Groet Mark